2022.01.17.

Hajrá Kőrösi KDSE!

A védekezés váljon szokássá

Az eredményes védekezéshez jól képzett tanítványok kellenek!

A védekezés ma már napjaink kézilabdázásában teljesen átalakult a korábbi évekhez képest. Támadó jelleggel és határozott labdaszerzési szándékkal építjük fel. Minél idősebb és a játékra érettebb játékosokkal dolgozunk, annál inkább áttérünk egy képzés felé egy tudatosság felé. Minden védekező csapat törekszik elővételezni a támadók tevékenységét. Persze, ehhez kezdő lépésként mozgások szükségesek, amiből idővel, védekezési szokások alakulhatnak ki! Ahhoz, hogy egy csapat jól és hatékonyan tudjon együtt mozogni a védelemben, az egyén szerepvállalása, feladatainak ellátása érdekében kell képeznünk! Sok ismert előkészítő, rávezető játék, amely a labda nélküli helyzetet, a elővételét és a szükséges támadó jellegét alakítja, formálja a tanítványaink edzésmunkáját. Nagymértékben lehet segíteni egy játéknak, amely csak elemeiben hasonlít a tényleges kézilabdajáték-védelem felépítésére. Azonban egy játékban, mint ahogy a nevében rejlő kifejezések is, mint előkészítés vagy rávezetés, egyértelművé teszi számunkra magát a törekvést, hogy miért alkalmazzuk a edzés során.

A legegyszerűbb gyakorlatban is sokkal több lehet, ha elfogadjuk, megszerettetjük játékosainkkal, ezáltal igazi tartalommal töltjük meg.

A védekezési szokás kialakítása hiányában nagyon szűk a lehetősége arra, hogy egy adott pillanatban hatékonyan és lehetőleg leggyorsabban tudjon az egyén dönteni. Védekezési szokáson azt értem, hogy már fiatal korban, természetesen szinkronizálva az értelmi felfogóképességgel, tudatosítsunk alapokat a tanítványainkkal, amelyek rendszeresen visszatérő jelenségek. Értem ez alatt, nem egy teljes körű igényemmel, mint például:

  • Kiemelten fontos legyen a lábak helyzete, mozgása, a támadó megállításának szempontjából.
  • Ne állva várjon a védőjátékos egy labdás támadót!
  • Az ütközés előtt tudja a védőjátékos testét és egyensúlyát érezni, így képes lesz megállítani egy nagy lendülettel érkező támadót.
  • Képesek legyenek a mélységben és a szélességében hatékonyan és gazdaságosan mozogni.
  • Tudja, alkalmazza a “V” alakban történő alapmozgást! (kitámadás – visszahúzódás)
  • A sáncoló tevékenység és a mélységben történő kitámadás közötti különbség értelmezése.

Az élekor és a cselekvőképes tudás növekedése, a speciális mozgások, az alkalmi megoldások, vagy a személyre szóló taktikai utasítások megvalósítása, akkor lehet hatékonyabb, ha a védekezésben megszerzett alapismeretek, szokássá kialakult tevékenységekben érlelődött. Hasonlóan, mint egy támadójáték esetén, attól válik eredményessé a védelem egy csapatjátékban, ha egyénileg képzettek egy tanítványaink. Lényeges képzési hiba, ha az egyén felkészítése és védelmi szokásainak hiánya megelőzi a csoportos vagy a csapat számára a taktikai védelem kialakítását. Képzeljük el, hogy a gyakorlás és a mozgáskorlátozás következetesen és rendszeresen befolyásoljuk a védekezéssel kapcsolatos egyedi technika bemutatását, amely egyezik a reggeli fogmosással, vagy az étkezések előtti kézmosás szokása kialakulásával.

forrás: gyulazsiga.com »

Az LV International Kft 2005-ben kezdte meg működését a sportpiac területén. A cég működésének alapfilozófiája a sportegyesületek felszerelésigényeinek maximális kielégítésén alapszik. 2006-ban még három márka képviselője volt Magyarországon, azonban a folyamatos fejlődésnek köszönhetően, valamint a sportpiac igényeinek alakulásához alkalmazkodva mára 10 világszínvonalú márka kizárólagos beszállítói. Csúcsminőségű termékeik és kedvező ajánlataiknak köszönhetően több mint 40 első osztályban szereplő labdarúgó, kézilabda, röplabda, vízilabda, futsal és floorball csapattal áll együttműködési kapcsolatban, továbbá közel 100 élő szerződése van különböző egyesületekkel.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Twitter
YouTube
Instagram